Шен пуер і Шу пуер: секрети створення та смаку

Давні цінителі пуерів знають, у чому різниця між зеленим Шеном і чорним Шу. А як щодо всіх принад їхніх смаків? І яким же, насправді, має бути якісний, зразковий пуер? Про все це розповідають фахівці чайного інтернет-магазину NewTea.

Як зістарений чай віком у 10-15 років може залишатися зеленим? І чи справді ймовірно за кілька тижнів створити його ідеальний аналог, який буде ще й більш доступним за вартістю? Всі можливі варіанти оригінального зеленого пуера ви можете знайти за посиланням https://newtea.ua/chay/puer/f/riznovyd=shen-zelenyy. Визначитися, який чай Шу пуер обрати для нової дегустації, вам буде максимально легко за посиланням https://newtea.ua/chay/puer/f/riznovyd=shu-temnyy. А наша стаття пояснить, у чому різниця між видатними китайськими зіллями.

Створення Шен пуера та Шу пуера

Дорогоцінний і дивовижний зелений пуер називається так через те, що проходить мінімальну обробку. Завдяки цьому зберігається не лише органолептика чайного листа, а й корисні бактерії, здатні продовжувати його ферментацію роками. Тому Шен пуер і називається постферментованим. Своїх найкращих рис він досягає у 5-10 років, а 15-річний Шен є унікальним колекційним екземпляром, на який полюють найзаможніші поціновувачі.

Через те, наскільки довгим є процес дозрівання класичного зеленого пуера, необхідно було створити аналог: настільки ж корисний і запашний, тільки щоб отримувати готовий чай за кілька тижнів. Саме так був винайдений Шу пуер – чай, який проходить всі стадії «розвитку» та ферментації буквально протягом місяця, не втрачаючи ані смаку, ані аромату.

Шу – це і є чорний пуер, і назвали його так через землисто-шоколадний настій, яким він відрізняється від золотавого Шен пуера. Методом вологого скиртування чайна сировина швидко отримує всі характеристики, притаманні найкращому витриманому зіллю.

Таким чином, створення пуерів значно різниться за часом:

  • чай Шен пуер цінується у віці 3-5, 10, 15 і навіть 20 років, після витримування у підходящих умовах;
  • Шу пуер досягає зрілості за кілька тижнів на фабриці, після чого може відправлятися на полиці найкращих чайних магазинів, а з них – до рук та піал чаєлюбців.

Ви теж відчули значний буст до власної чайної ерудиції?

Смаки Шен пуера та Шу пуера

Дегустувати, щоб зрозуміти смаки – завжди найкраще, однак, стартувати з теорії також непогано.

Отже, почнемо з характеристик легендарного зеленого Шен пуера:

  • димність і копченість;
  • кислинка з довгим солодким післясмаком;
  • аромат багаття й густого лісу;
  • ледь помітна, зникаюча терпкуватість.

Вічно молодий і загадково-темний Шу пуер може похвалитися дещо іншими нотами смаку:

  • горіхова шкірка та осінній ліс;
  • сухофрукти і смолистість;
  • землистість і легка терпкуватість.

Цікаво, що традиційний Шен не викликає відомого ефекту «чайного сп’яніння», на відміну від «ядерного» та міцного Шу пуера. При цьому, обидва чаї чудово бадьорять, тонізують і допомагають зосередитися.

Який із пуерів сьогодні оберете ви?

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Читайте також