Відкриваючи заклад громадського харчування, одне з питань, яке постає перед власником, є вибір професійного посуду для подачі страв. Потрібні саме професійні сучасні тарілки, адже навіть у невеликому кафе навантаження на них набагато вище, ніж у побуті. Тому такий посуд має відповідати особливим вимогам:
- міцність та зносостійкість;
- зміцнений борт, щоб уникнути сколів;
- безпека контакту із харчовими продуктами, підтверджена сертифікатами;
- стійкість до частого машинного миття та використання у мікрохвильових печах.
Зовнішній вигляд – правильна геометрія, рівна та якісна глазур є не менш суттєвим критерієм, ніж практичні властивості. Тарілки повинні зберігати початковий колір та блиск протягом тривалого часу, попри інтенсивну експлуатацію та часте очищення у посудомийній машині.
Вибір матеріалу виготовлення: орієнтир на характеристики
Найчастіше подача страв у ресторанах здійснюється у посуді з таких матеріалів:
- Фарфор. Осяйна білизна та витончені лінії чудово вписуються в інтер’єри розкішних ресторанів. Порцеляна є одним із різновидів кераміки, при виробництві якої застосовується запечена високоякісна біла глина. Від керамічних виробів фарфорові тарілки відрізняються тоншими стінками та високою міцністю. Слід пам’ятати, що фарфоровий посуд хоча й стійкий до механічних впливів, але удари можуть йому зашкодити.

- Скло. Для виробництва професійного посуду використовується не звичайне, а загартоване скло – матеріал, набагато міцніший та безпечніший. Поряд з прозорими виробами також випускаються моделі з кольорового скла. Перевагами є висока міцність і демократична ціна. Проте матеріал погано переносить перепади температур.
- Кераміка. Кераміка виробляється на основі з глини з додаванням мінералів (наприклад, кварцу або вапняку), покривається міцною глазур’ю. Вироби з неї характеризуються широким діапазоном робочих температур, високою міцністю, багатим вибором дизайну, доступною вартістю. Обідні керамічні тарілки довго зберігають страву теплою. Проте через пористу структуру стійкість до ударів не дуже висока.
Один із сучасних матеріалів – thermoset. Це міцний та безпечний меламін, тарілки з нього не розбиваються й витримують температури від -20 до +100 °C. Зовні вони нічим не відрізняються від кераміки та фарфору.
Дизайн посуду для HoReCa: щоб у гостей залишилися якнайкращі враження
Оформлення має відповідати стилю та атмосфері закладу. Важливо зважати й на його статус. Так, посуд, який вдало вписується в концепцію сімейного кафе, аж ніяк не підійде для розкішного ресторану. В ресторанах він слугує «продовженням» страви, оскільки при її подачі відіграє роль не тільки смак, а й естетика сервірування. Традиційне рішення − білі фарфорові тарілки. На білому тлі мають гарний вигляд будь-які продукти, колір не перетягує на себе увагу, а різноманіття форм дозволяє зробити подачу страв такою, що запам’ятовується.
Біла класика – безпрограшний варіант, але за бажанням посуд для ресторану можна зробити доповненням стилістики закладу. Наприклад, для ресторану в екостилі декоративне покриття тарілок може імітувати природні матеріали. А для закладу, що спеціалізується на національній кухні (українській, французькій, японській тощо), вдалим підходом стане вибір колекцій з мотивами у дизайні, притаманними цій країні.